Als het kabinet-Schoof tijdens een recessie aan het bezuinigen slaat, kan dat leiden tot een extra verlies van 80.000 banen.

Dat concludeert het economisch bureau van de ING in een woensdag gepubliceerde analyse.

Het kabinet-Schoof wil met zijn begrotingsbeleid de economie in moeilijke tijden een steuntje in de rug geven. Er blijkt echter amper ruimte te zijn voor het opvangen van onverwachte tegenvallers, zoals lagere belastinginkomsten en hogere uitkeringskosten.

Het begrotingstekort bedraagt van 2025 tot en met 2028 naar verwachting gemiddeld 2,6 procent, waarmee het kabinet net binnen de eigen norm van 2,8 procent blijft.

Als economie iets minder presteert, ontstaan er snel problemen

De Europese Commissie heeft al aangegeven het Nederlandse begrotingstekort de komende tijd niet als problematisch te beschouwen. Bij een stabiele economie, is er volgens de economen van ING de gehele kabinetsperiode weinig aan de hand.

Als de economie echter 1 procentpunt slechter presteert dan verwacht, kan het kabinet al gedwongen worden om door bezuinigingen het overheidssaldo weer op orde te krijgen.

Dit soort bezuinigingen schaden de economie doorgaans sterk, al helemaal als ze tijdens een recessie plaatsvinden, schrijven de economen van ING. Bezuinigingen tijdens een periode van recessie raakt de economie doorgaans twee keer zo hard, vergeleken met bezuinigingen in goede tijden, blijkt uit onderzoek.

Bij een doorsnee economische teruggang zou er volgens ING in de regel zo'n 20 miljard euro tot 22 miljard euro moeten worden bezuinigd, wat neerkomt op 1,7 procent van het nationaal. Dit kan tot zo'n 160.000 minder banen leiden.

Bezuinig je dit bedrag in economisch florissantere tijden, dan verlies je er 80.000 banen minder door. Volgens ING is het daarom verstandig om de overheidsfinanciën nu op orde te brengen. Mocht er vervolgens een recessie volgen ergens in de komende jaren, dan leidt dat tot minder baanverlies.

Altijd op de hoogte van het Beste van Business Insider? Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:

Privacy

LEES OOK: Er komt een beurscrash aan in 2025, zegt pessimistische econoom: ‘Zeepbel der zeepbellen staat op springen’